fbpx
Parkeringsskilt som inkluderer merking for handicap parkering på en norsk parkeringsplass.

Handicap parkering: Regler og krav for parkeringsoperatører (HC-parkering)

Å tilrettelegge for handicap parkering (HC-parkering) handler ikke bare om å følge reglene, men om å gjøre parkering tilgjengelig og brukervennlig for alle. Her er alt du trenger å vite.

Som parkeringsoperatør er det viktig å ha oversikt over regelverk og anbefalinger, slik at du kan tilby gode parkeringsforhold for forflytningshemmede. Derfor har vi laget en oversikt over de viktigste norske regler, foreskrifter og anbefalinger for handicap parkering.

Les også: Gateparkering Oslo: Voids skaper parkeringsplasser til alle

Innhold:

  1. Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede
  2. Hvor mange HC-plasser må du ha?
  3. Tilrettelegging: Krav til størrelsen på HC-plasser
  4. Maksimaltid for handicap parkering
  5. Krav til utforming av HC-parkering på offentlige områder
  6. Handicap parkering for utenlandske besøkende
  7. Finn ledig HC-parkering med Voids parkeringsapp

Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Parkeringstillatelse for forflytningshemmede gir brukerne spesifikke rettigheter til å parkere på ulike steder over hele landet. Som parkeringsoperatør er det viktig å kjenne til disse reglene for å sikre riktig bruk av din parkering, og for å unngå misforståelser og klager.

Vilkår for parkering med tillatelse for forflytningshemmede

De som har fått parkeringstillatelse for forflytningshemmede, kan parkere på følgende steder, uansett hvor de befinner seg i Norge:

  1. Reserverte HC-plasser: Tillatelsen gir adgang til å parkere på plasser som er spesielt reservert for forflytningshemmede, merket med det internasjonale symbolet og tydelig angitt med offentlige trafikkskilt.
  2. Avgiftsfrie kommunale plasser: På kommunale parkeringsplasser hvor det vanligvis kreves betaling, kan de med parkeringstillatelse for forflytningshemmede parkere gratis.
  3. Boligsoneparkering: Parkeringstillatelsen for forflytningshemmede gir også adgang til å parkere i områder med boligsoneparkering, noe som gjør det lettere for brukerne å parkere nær hjemmet eller boligen til en venn eller familie.

Disse reglene er fastsatt av Samferdselsdepartementet for å sikre bedre tilgjengelighet for forflytningshemmede og redusere de daglige hindringene de ofte møter. Se fullstendig forskrift og detaljer her.

Voids tjenestekatalog
Last ned vår tjenestekatalog

Voids tjenesteutvalg

Voids tilbyr skreddersydde parkeringsløsninger tilpasset dine behov – enten du er parkeringsoperatør, borettslag, næringsdrivende eller privatperson. Utforsk mulighetene i vår tjenestekatalog.

Hvor mange HC-plasser må du ha?

For å sikre tilgjengelighet for forflytningshemmede med parkeringstillatelse må alle parkeringsområder som faller inn under § 3 første ledd i parkeringsforskriften, ha et tilstrekkelig antall reserverte HC-plasser. Med “tilstrekkelig antall” menes det vanligvis at det alltid skal være en ledig HC-plass tilgjengelig.

Krav basert på størrelse:

  • For parkeringsanlegg med 50 plasser eller flere: Minst 4 prosent av plassene skal reserveres for forflytningshemmede, men virksomheten er ikke forpliktet til å avsette mer enn dette.
  • For parkeringsanlegg med færre enn 50 plasser: Minst 2 plasser skal reserveres, men virksomheten er ikke forpliktet til å avsette mer enn dette.

Disse kravene betyr at parkeringsoperatører må vurdere kapasiteten i henhold til lokale forhold for å møte etterspørselen, samtidig som de unngår overreservering.

I tillegg foreslår Norges Handicapforbund (NHF) at minst 5 prosent av parkeringsplassene, og minimum 2 plasser, reserveres for forflytningshemmede. Dette sikrer at det er tilstrekkelig antall plasser tilgjengelig til enhver tid, spesielt i parkeringsanlegg med høyt trafikkvolum.

Vurdering av tilstrekkelig antall HC-plasser

I forbindelse med utarbeidelse og registrering av skiltplan for parkeringsområdet, krever § 62 i parkeringsforskriften at virksomheten vurderer behovet for HC-plasser. Dette inkluderer følgende vurderinger:

  • Størrelse og utforming: HC-plasser må utformes og plasseres slik at de er lett tilgjengelige og tilpasset forflytningshemmede, i henhold til § 63.
  • Behov for tidsbegrensning: Dersom det er hensiktsmessig, kan virksomheten vurdere tidsbegrensninger på HC-plassene for å sikre effektiv bruk.
  • Andre nødvendige tiltak: Eventuelle andre tiltak som forbedrer tilgjengeligheten og universell utforming, bør også vurderes. Dette kan inkludere ekstra skilting eller tilpasninger i henhold til universell utforming av området.

Virksomheten kan ikke sette opp skilt for HC-plasser før kravene til plassering og tilgjengelighet er oppfylt, jf. § 16 i parkeringsforskriften.

Les også: Husker du hva hvert parkeringsskilt betyr?

Tilrettelegging: Krav til størrelsen på HC-plasser

Når du utformer HC-plasser i henhold til parkeringsforskriften § 63, er det flere praktiske detaljer å ta hensyn til. Målet er å sikre universell utforming som gjør plassene enkle å bruke for forflytningshemmede.

Størrelse og utforming

  • Standardstørrelse: HC-plasser skal som hovedregel være minst 4,5 x 6 meter, for å gi nok rom for å åpne bildører og håndtere utstyr som rullestoler og heiser.
  • Langsgående parkering: HC-plasser som ligger langs offentlig ferdselsåre kan følge standard parkeringsbredde, men det er viktig å sikre tilstrekkelig tilgang til side- og bakmontert rullestolheis.
  • Tilpasninger: Hvis tilgangen til rullestolheis er sikret på annen måte, kan enkelte plasser ha mindre mål. Dette kan være aktuelt der det finnes ekstra rom på sidene som kompenserer for smalere parkeringsbredde.

Plassering av HC-plasser

HC-plassene skal ha den best mulige plasseringen i parkeringsanlegget, i forhold til hovedinnganger eller destinasjoner på området. Dette betyr at HC-plassene bør være nær adkomstpunkter for å minimere avstanden som må tilbakelegges.

Krav til universell utforming

For å oppnå god tilgjengelighet, må parkeringsområdet oppfylle flere krav til universell utforming:

  • Høydeforskjeller: Nivåforskjeller på mer enn 2 cm skal unngås på HC-plasser og tilknyttede gangveier.
  • Rammer og stigning: En eventuell rampe må ha en bredde på minst 90 cm og en stigning som ikke overskrider 1:20 (5 prosent). For strekninger kortere enn 3 meter kan stigningen være opptil 1:12.
  • Hvileplan: For hver 0,6 meter høydeforskjell skal det være et horisontalt hvileplan med en lengde på minst 1,5 meter.
  • Jevnt dekke: Overflaten på både parkeringsplassen og tilknyttede gangveier bør være jevn for å sikre trygg bevegelse for rullestoler og annet utstyr.

Ved å følge disse retningslinjene kan parkeringsoperatører bidra til en mer tilgjengelig parkeringsopplevelse for forflytningshemmede, og samtidig sikre at parkeringsområdet oppfyller kravene til universell utforming.

Slik øker du omsetningen på dine parkeringsplasser
Last ned gratis guide

Slik øker du omsetningen på dine parkeringsplasser

Vi gir deg bedre inntjening og enklere administrasjon av ditt parkeringsanlegg! Last ned vår e-bok om hvordan din bedrift kan tjene penger på ledige p-plasser.

Maksimaltid for handicap parkering

Som parkeringsoperatør er det viktig å vite hvilke regler som gjelder for maksimaltid for HC-plasser, spesielt når det er snakk om tidsbegrensede plasser. 

Dobbel parkeringstid for forflytningshemmede

Forflytningshemmede med parkeringstillatelse har rett til å stå inntil dobbel så lenge som skiltet tilsier på plasser med tidsbegrensning på 30 minutter eller mer. Dette betyr at en HC-bruker kan stå i inntil én time på en plass skiltet med 30 minutter, og inntil fire timer på en plass med to timers begrensning.

Unntak for spesialreserverte HC-plasser

Når det gjelder HC-plasser som er særskilt avsatt og skiltet spesielt for forflytningshemmede, må den skiltede tidsbegrensningen respekteres fullt ut. Dette innebærer at ordinære maksimaltidsregler ikke gjelder på disse plassene, og at parkeringsoperatøren må sikre at skiltingen er tydelig for å unngå misforståelser.

Krav til utforming av HC-parkering på offentlige områder

Direktoratet for Byggkvalitet sin byggtekniske foreskrift (TEK17) stiller spesifikke krav til utforming og plassering av HC-plasser for å sikre universell utforming i bygg og uteområder tilgjengelig for allmennheten. 

Dette er spesielt relevant for aktører som borettslag, bygårdeiere og eiendomsutviklere, som har ansvar for å tilrettelegge parkeringsfasiliteter i tråd med gjeldende lovverk.

Nær hovedinngangen

For å sikre kort og trygg avstand for forflytningshemmede, skal HC-plasser plasseres nær hovedinngangen til bygget eller utearealet. Dette gjelder også innganger til offentlige uteområder som parker og lekeplasser. 

Når parkeringsareal planlegges, bør det tas hensyn til fotgjengerforbindelser, slik at avstanden mellom HC-plassene og inngangen blir så kort som mulig. I byggverk med parkeringsplasser og heis skal HC-plassene plasseres nærmest heisen.

Belysning av HC-plasser

God belysning er avgjørende for trygg bruk av HC-plasser, spesielt i parkeringsanlegg eller områder med redusert dagslys. Lysnivået skal være tilstrekkelig til å skape trygghetsfølelse og gjøre det lettere for brukere å navigere og bruke plassen effektivt.

Skilting og merking

HC-plasser skal være tydelig merket og skiltet for å unngå misforståelser og sikre at plassene er reservert til de som trenger dem. Dette innebærer:

  • Skilt med informasjon om at plassen er forbeholdt forflytningshemmede
  • Rullestolsymbol malt direkte på dekket

Denne tydelige merkingen gjør plassene enkle å identifisere og reduserer risikoen for feilparkering.

Oppstillingsareal for rullestol og barnevogn

I tillegg til parkeringsplasser skal bygninger og utearealer som krever universell utforming ha tilstrekkelig oppstillingsareal for rullestoler, barnevogner, og lignende. Dette sikrer at plassene er tilpasset områdets størrelse og funksjon, og at det er nok rom for brukerne å manøvrere.

 Tilfredsstillende kjøreatkomst

For bygninger med krav om tilgjengelige boenheter og universell utforming, men der det ikke er spesifisert krav til parkering, skal det likevel være en tilfredsstillende kjøreatkomst. Dette betyr at parkeringsoperatøren må sikre god tilgjengelighet til området selv om spesifikke parkeringskrav ikke er satt.

Les også: Parkering: En bærekraftig løsning på norske parkeringsproblemer

Handicap parkering for utenlandske besøkende

Utenlandske borgere som har parkeringstillatelse for forflytningshemmede i hjemlandet, har samme rettigheter som norske brukere med tilsvarende tillatelse. 

Dette betyr at de kan parkere på HC-plasser og benytte seg av de samme parkeringsfordelene som norske tillatelser gir, slik som angitt i § 2 i Samferdselsdepartementets forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede.

For at HC-beviset skal godkjennes i Norge, må det inneholde:

  • Det internasjonale symbolet for funksjonshemmede
  • Navnet på den berettigede eller kjennemerket på kjøretøyet

Disse kravene sikrer at parkeringsoperatører kan verifisere at beviset er gyldig og gi utenlandske brukere tilgang til de reserverte HC-plassene.

Finn ledig HC-parkering med Voids parkeringsapp

Med Voids parkeringsapp kan du enkelt finne ledige HC-plasser. Voidsappen gir deg muligheten til å filtrere søket for HC-parkering, enten det gjelder offentlig eller privat parkeringsutleie. Dette øker tilgjengeligheten i områder der det kan være vanskelig å finne plasser som er tilrettelagt for dine behov. 

Slik kan du spare tid, og unngå stresset med å finne parkering i siste liten. Dette gjør Voids til en praktisk og fleksibel løsning når du trenger enkel tilgang til handicap parkering. Les mer om Voids app: Voids parkeringsapp: Lei ut parkeringsplasser og få en ekstra inntekt

Voids parkeringsapp

Optimaliser bruken av dine parkeringsplasser

Voids parkeringsapp gjør parkering enklere. Vi har spesialtilpassede parkeringsløsninger for alle. Fra parkeringsoperatører til privatpersoner – vi øker dine parkeringsinntekter.

Del denne artikkelen

Facebook
LinkedIn
Email
X

Our Services

guaranteed-business-parking

Er dine ansatte ofte på reise?

Ikke la parkeringsplassene stå ubrukt. Lei de ut i Voids når dine ansatte ikke bruker de. På den måten kan andre benytte seg av dine plasser og du skaper en ekstra inntekt til bedriften din.

voids-app-finne-parkering-2

Parkeringsplass

Do you have a website that is well suited for digital marketing? We can examine how well the site works. Get a free review of your website with concrete suggestions for improvements. Small changes can yield big results!

partnership

Samarbeid

Sliter du med å fylle alle parkeringsplassene dine? Ved å gjøre de tilgjengelig i appen vil flere oppdage at du har ledig plass, og du kan få større inntjening på de parkeringsplassene som vanligvis står tomme.