Voids, Airbnb og Uber er alle eksempler på delingstjenester, og det har det blitt stadig flere av dem de siste årene. Derfor er det interessant å se nærmere på hvorfor det kan være smart å investere i delingstjenester.
Delingsøkonomi er ikke et nytt fenomen, det har eksistert i tusenvis av år. Det som er nytt er at teknologiske nyvinninger gjør det enklere enn noen gang før å formidle tjenestene. Nye tjenester gjør det enkelt å finne noen som er villige til å betale for å bruke huset ditt, bilen din eller parkeringsplassen din når du ikke bruker dem selv.
Mens enkelte bedrifter baserer seg utelukkende på en forretningsmodell med delingstjenester, lanserer andre selskaper nye produkter eller tjenester for å ta del i dette markedet.
Er du interessert i å investere i delingstjenester er det viktig at du har innsikt i styrker og svakheter knyttet til denne forretningsmodellen. Det gjelder både nå og i fremtiden.
Hvilke fordeler har bedrifter med denne forretningsmodellen?
Bedrifter kan dra mange fordeler av denne forretningsmodellen. For det første kan de vokse på en svært effektiv måte. De har få eller ingen materielle eiendeler, og har ofte bare kostnader knyttet til drift av tjenesten og personalkostnader.
Fordi svært mange privatpersoner kunne tenke seg å tjene litt ekstra, er det enkelt å utvide tilbudet. Jo større tilbudet er, jo mer tjener bedriften, fordi de har inntekter fra hver transaksjon som blir gjennomført i tjenesten.
En av årsakene til at det er enkelt for dem å vokse er at det er svært lett å komme i gang med utleie via denne typen tjenester. Når noen ønsker å skaffe seg en ekstra inntekt, trenger de ikke lete etter en ny jobb, være låst til en timeplan eller i det hele tatt forplikte seg. De kan bare finne en delingstjeneste som passer for dem.
Den andre fordelen er at denne forretningsmodellen skaper gode salgskanaler. Om noen ønsker å leie ut leiligheten eller parkeringsplassen sin vil de sannsynligvis gjøre det de kan for å reklamere for dette ved å annonsere det og poste om det på sosiale medier.
Dette er bra for bedriften fordi de i svært stor grad slipper å bruke penger på å markedsføre alternativene som er til utleie.
Vel og bra for bedriftene, men hvilke muligheter finnes det for å investere i denne forretningsmodellen?
Er dette en trend, eller er det verdt å investere i delingstjenester?
Uansett hva du skal investere i, bør du lære deg hvordan bransjen fungerer. Svært mange som investerer vet dessverre ikke hva de holder på med, og følger bare trender eller rykter.
Dette kan føre til økonomiske tap, og unødvendige bekymringer.
Men, vet du hva du driver med kan vi anbefale å investere i delingstjenester fordi det er en svært sterk økonomi.
Vil store selskaper ta over delingsøkonomien – og i så fall, hvordan?
Forskjellene mellom store, etablerte selskaper, og nye teknologibaserte selskaper er interessant. De store selskapene har penger, gode salgskanaler, merkevaregjenkjenning, makt og kunnskapsrike folk som jobber der.
De nye selskapene har kanskje ikke alt dette, men de er på den annen siden veldig modige. De tørr å ta sjanser.
Det er derfor ikke så rart om store hotellkjeder er nysgjerrige på hvordan Airbnb gjør ting. Airbnb trenger for eksempel ikke å tenke på om de har fullt belegg. De har jo ikke faste utgifter og de outsourcer visse deler av driften. Hotellene vil selvfølgelig ha lyst på de samme fordelene.
Dette gjør at enkelte store bedrifter vil prøve å konkurrere med de mindre bedriftene innen sin bransje.
På kort sikt vil vi nok se at tradisjonelle selskaper og selskaper som driver med delingstjenester eksisterer side om side. Senere er det sannsynlig at noen selskaper blir kjøpt opp.
Likevel er det lite sannsynlig at de store selskapene vil kunne ta over delingsøkonomien.
Geoffrey Moore, forfatteren av Crossing the Chasm, stiller spørsmålet: Hvorfor mislykkes suksessrike, innovative, veletablerte selskaper? Han argumenterer for at det ikke er på grunn av dårlig teknologi eller at de ikke klarer å se nye muligheter. Han mener det er fordi de er låst til gamle forretningsmodeller.
Mercedes har for eksempel snakket om at de ønsker å skape en trend der folk deler på biler, heller enn å kjøpe sin egen. Det gir mye mening, men dette har de snakket om i flere år nå – uten at det har bært noen frukter.
I dagens marked må bedrifter enten være innovative, eller bli utdaterte.
Er delingsøkonomi en bærekraftig forretningsmodell?
Ja, delingsøkonomien er sterk og delingstjenester er svært populære. Vi tror den har en sterk fremtid, men vi er selvsagt ikke spåmenn.
Allerede i 2014 ble det estimert at delingsøkonomien vil vokse til 335 milliarder USD innen 2025.
Det er blant annet lett å se for seg at et økt fokus på bærekraft vil gjøre delingstjenester enda mer populære i årene som kommer. Tjenestene gjør det mulig for vanlige folk å skape en ekstra inntekt. Samtidig kan de gjøre noe miljøvennlig og spare penger ved å leie heller enn å eie.
Vi tror delingsøkonomien vil fortsette å vokse i flere år fremover, men som alt annet vil dette markedet også nå en topp.
Dampmaskinen var i sin tid en fantastisk oppfinnelse, men er i dag avleggs.
Derfor oppfordrer vi til å være nøktern. Velger du å investere i delingstjenester er det som med all annen investering: Du skal ikke investere mer enn du har råd til å tape.
Det som er verdt å huske er at sammenlignet med det internasjonale markedet, er delingstjenester fremdeles et relativt nytt fenomen i Norge. Airbnb ble for eksempel etablert i 2008, men norske medier begynte først å omtale selskapet for alvor i 2015.
Derfor har vi god tro på at markedet for delingstjenester vil vokse også i Norge.
Bør du investere i delingstjenester?
Hovedrisikoen med å investere i delingstjenester er å være for tidlig ute. Noen tjenester er rett og slett forut for sin tid fordi markedet ikke er klart.
En annen risiko er at det kan komme til store konkurrenter som «knuser» bedriften du har investert i.
Det beste rådet er derfor å vurdere investeringen nøye: Er det riktig tidspunkt for bedriften? Finnes det utfordrere som man må være bekymret for?
Dette må veies opp mot fordelen med å være en av dem som investerer i et selskap tidlig.
Se derfor på teamet i bedriften, om de har realistiske mål, om de har klare planer for skalering og om de konverterer mange nok kunder.
Om du velger å investere i delingstjenester bør du også tenke på hva du kan gjøre for å bidra til at bedriften lykkes. Som investor er det smart å gjøre det du kan for å sikre investeringsavkastning.
Som med all annen investering: Tiden vil vise om det er en smart investering eller ikke.
Investere i delingstjenesten Voids?
Voids er en norsketablert delingstjeneste som fokuserer på utleie av parkeringsplasser. Gründer Vetle Bjørnstad fikk ideen mens han selv lette etter parkeringsplass. Han fant ikke noen offentlig parkeringsplass som var ledig, men så mange ledige parkeringsplasser i privat eie.
Disse plassene kunne han jo ikke benytte seg av, men med dette var ideen unnfanget.
I dag tilbyr Voids en delingstjeneste der bilister med behov for parkering kan finne ledige parkeringsplasser i privat eie.
I tillegg kan bedriftskunder også leie ut parkeringsplasser i Voids, slik at plassene blir mer synlige.
Er man ikke kjent, er det for eksempel ikke så lett å vite hvor det er parkeringshus i Oslo. Med Voids kan parkeringsselskaper gjøre parkeringsplassene sine mer tilgjengelige, og på denne måten få økt belegg.
I appen kan man også reservere plass på forhånd, noe som gjør det hele til en smertefri opplevelse.
Med det økende miljøfokuset i samfunnet er det også verdt å merke seg at bruk av Voids ikke bare gjør det lettere for bilister å finne parkeringsplass, det sparer også miljøet for klimagassutslipp. 30 % av all bykjøring er nemlig forårsaket av bilister som leter etter parkering.
Slipper de det, blir også utslippene kuttet betraktelig.